mokitam.com'a hoşgeldiniz!

Bluetooth Nedir

Yazar: Murat Çelik

Bluetooth, akıllı ve teknolojik olarak tanımladığımız tüm cihazların birbirleri arasında kısa mesafede kablosuz olarak veri transferi yapmasına olanak sağlayan kısa menzilli bir kablosuz iletişim teknolojisidir. Bluetooth’un amacı, cihazları birbirine bağlayan kabloların yerini alırken aynı zamanda aralarındaki iletişimi de güvende tutmaktır.

Bluetooth ismi, farklı bölgeleri birleştirdiği söylenen Harald Bluetooth adlı 10. yüzyıl Danimarkalı bir kraldan gelmiştir. İsmindeki benzerlik gibi, Bluetooth teknolojisi de birleştirici bir iletişim standardı ile birçok farklı sektörde geniş bir cihaz yelpazesini bir araya getirmektedir.

Bluetooth Teknolojisi

1994 yılında geliştirilen Bluetooth, kabloların yerine cihazların birbirleriyle kablosuz bağlantısını sağlayacak bir alternatif olarak tasarlandı. Bluetooth, ev ya da ofislerimizde kullandığımız kablosuz telefon, Wi-Fi yönlendiriciler vb. diğer kablosuz teknolojilerle aynı 2.4GHz frekansını kullanır. Bluetooth, 10 metre yarıçaplı bir alanda iki ila sekiz cihazın birbirleriyle iletişim kurabileceği Kişisel Alan Ağı (PAN-Personal Area Network) veya Piconet adı verilen bir kablosuz ağ oluşturur. Bu kısa menzilli ağ sayesinde kullandığınız cihazla diğer cihazlar arasında hiç bir kablo bağlantısı yapmanıza gerek kalmadan ver transferi yapabilirsiniz.

Wi-Fi ile karşılaştırıldığında, Bluetooth daha ucuzdur ve daha az güç kullanır. Bluetooth kullandığınızda, 2.4GHz radyo bandındaki diğer kablosuz cihazlara nazaran bağlantı sorunuyla karşılaşma olasılığınız çok daha azdır. Bluetooth 4.0 teknik özellikleri resmi olarak 6 Temmuz 2010’da kabul edilmiştir. Buna göre, Bluetooth sürüm 4.0 özellikleri arasında düşük enerji tüketimi, düşük maliyet, birlikte çalışabilirlik ve gelişmiş mesafe bulunmaktadır.

Bluetooth ile Bağlanma

Bluetooth birçok mobil cihazda yerleşik olarak bulunur. Yerleşik olmayan diğer cihazlar bir Bluetooth adaptörü eklenerek Bluetooth özellikli olabilir. İki Bluetooth cihazını bağlama işlemine “eşleme” adı verilir. Genellikle, aygıtlar varlıklarını birbirlerine yayınlar ve kullanıcı, aygıtında adı veya kimliği göründüğünde bağlanmak istediği Bluetooth aygıtını seçer.

Yerleşik Bluetooth

Bluetooth özellikli cihazlar çoğaldıkça, ne zaman ve hangi cihaza bağlandığınızı bilmeniz önemlidir, bu nedenle doğru cihaza bağlandığınızdan emin olmanıza yardımcı olacak bir pin kodu ile karşılaşabilirsiniz. Bu eşleştirme işlemi, ilgili cihazlara bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir Bluetooth cihazını iPad’inize bağlamak ile bir Bluetooth cihazını arabanızla eşleştirmek için farklı adımlar uygulamanız gerekebilir.

Bluetooth nedir?

Bluetooth, akıllı ve teknolojik olarak tanımladığımız tüm cihazların birbirleri arasında kısa mesafede kablosuz olarak veri transferi yapmasına olanak sağlayan kısa menzilli bir kablosuz iletişim teknolojisidir.

Bluetooth hangi frekansta çalışır?

Bluetooth, ev ya da ofislerimizde kullandığımız kablosuz telefon, Wi-Fi yönlendiriciler vb. diğer kablosuz teknolojilerle aynı 2.4GHz frekansını kullanır.

Bluetooth ile bağlantı yapmak için ne gerekir?

Bluetooth birçok mobil cihazda yerleşik olarak bulunur. Yerleşik olmayan diğer cihazlar bir Bluetooth adaptörü eklenerek Bluetooth özellikli olabilir.

Murat ÇELİK