mokitam.com'a hoşgeldiniz!

EFIAP/B Fotoğraf Sanatçısı ve Gezgin Kemal KAYA İle Röportaj

Yazar: Murat Çelik

EFIAP/B Fotoğraf Sanatçısı ve Gezgin Kemal Kaya öğretmen olarak meslek hayatına başladı. Manisa Spor Akademisi’nde açılan kursları tamamlayarak Beden Eğitimi Öğretmeni oldu.

Emekli olduktan sonra eşiyle birlikte dünyayı gezmeye başladı. 5 kıta ve 120’den fazla ülke gezdi.

Sırasıyla AFIAP, EFIAP ve EFIAP/B ünvanlarını almaya hak kazandı. Ulusal ve uluslararası birçok fotoğraf yarışmasında ödülleri ve sergilemeleri bulunan sanatçı 20’nin üzerinde kişisel sergi açtı.

EFIAP/B fotoğraf sanatçısı ve gezgin Kemal KAYA ile yaptığımız röportajı keyifle okumanız dileğiyle yayınlıyoruz.

Kemal KAYA’nın Gezdiği Kıtalar ve Bazı Ülkeler

KITALARÜLKELER
AsyaKamboçya, Myanmar (Burma), Özbekistan, Hindistan, Nepal, Tayland, Ürdün, Laos, Gürcistan, Çin, Vietnam, Dubai
AfrikaKenya, Gabon, Fas, Etiyopya, Libya, Güney Afrika, Mısır, Tunus, Togo, Benin
Avrupaİzlanda, İspanya, Avusturya, İtalya, Türkiye, Monaco (Montecarlo), Arnavutluk, Bosna-Hersek, Polonya, Macaristan, Ukrayna, Estonya, Letonya, Litvanya, Slovakya, Bulgaristan
AmerikaGrönland, Arjantin, Küba, Şili, Meksika
AvustralyaAvustralya, Yeni Zelanda

Kemal KAYA’nın Gezdiği Kabileler

ÜLKEKABİLE
TaylandLong Neck Karen Kadınları, Lisu Kabilesi, Hmong (Meo) Hill Kabilesi, Akha Kabilesi, Lahu Kabilesi
LibyaTuareg
KenyaMasailer
HindistanOrissa Kabileleri
EtiyopyaBume Kabilesi, Dorze Kabilesi, Hamer Kabilesi, Konso Kabilesi, Benna Kabilesi, Arbora Kabilesi, Karo Kabilesi, Muni Kabilesi, Mursi Kabilesi
Güney AfrikaZulu Kabilesi
ÇinYunnan

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1951 yılında İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi İstanbul’da, Ortaöğrenimimi Sakarya-Adapazarı Arifiye İlköğretmen Okulu’nda tamamlayarak Öğretmen oldum. Daha sonra Manisa Spor Akademisi’nde açılan kursları tamamlayarak ilkokullarda Beden Eğitimi Öğretmeni olarak çalıştım ve emekli oldum.

2010 yılında AFIAP Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı, 2011 yılında EFIAP ve 2012 yılında da EFIAP/B ünvanlarını almaya hak kazandım. 

1970 yılından itibaren eşimle birlikte dünyayı gezmeye başladım. Gördüğüm değişik kültürleri görüntüleyerek, çeşitli sergi ve sunumlarla insanlarla paylaştım. 

Bu güne kadar 120 den fazla farklı ülkeye seyahat ettim. Dünyadaki Kabileler ve Etnik gruplar üzerinde çalışmalar yaparak insan-mekan ilişkilerini ön plana çıkaran tarzda gezi fotoğrafları çektim. Başta İstanbul olmak üzere 20’den fazla kişisel fotoğraf sergisi açtım.

Fotoğraf makinesiyle tanışma hikayeniz nedir?

Önceleri hayalim Barış Manço – Mithat Bereket vs. o jenerasyonun yaptığı gibi belgeseller yapmaktı. O nedenle dünyanın yarısını video kamera ile kayıt yaptım. Ancak teknoloji çok süratli değiştiğinden bunları değerlendirme fırsatı olmadı. Hepsi çöp oldu. Daha sonra bir arkadaşın tavsiyesi ile “Neden fotoğraf çekmiyorsun, daha kalıcı olur“ demesi ile fotoğraf çekmeye başladım ama ne çare, dünyanın yarısını tekrar gidip fotoğraflama şansı bulamadım. Çok pişmanım.

Kişisel internet sitenize girdiğimizde “Egemen güçlere sesleniyorum” başlıklı bir mesajınız bizi karşılıyor. Yaşayan kabilelerin bir dünya mirası olduğunu vurgulayarak, kabile halkının korunmasına yönelik mesajınızı, oralarda ne gördünüz ya da ne yaşadınız da verme ihtiyacı hissettiniz?

Dünyada az olan şeyler değerlidir. Hele bunlar dünya nüfusu göz önüne alındığında su damlası kadar az ise daha da kıymetlidir ve MUTLAK KORUNMASI VE KOLLANMASI GEREKİR. ÇÜNKÜ BUNLAR YAŞADIĞIMIZ DÜNYANIN FARKLI RENKLERİDİR.

O insanlar doğa ile uyum içinde ve Komünsel bir yaşam sürüyorlar. Beraber karınları doyuyor, beraber aç kalıyorlar ,beraber sevinip, beraber üzülüyorlar. BEN DUYGULARI VE EGOLARI YOK. “Biz “olmayı başarmış ender insanlar. Aslında onların yaşamlarından öğreneceğimiz çok şey var.

Egemen güçler, o insanların topraklarına sahip olabilmek amacı ile sağlık, eğitim, topluma entegre etme, din  bahaneleri ile şehirlere yerleştirmeye, böylece ellerindeki topraklara el koymaya çalışıyor. Benim çığlığım bu yüzden!

1970 yılından bugüne 5 kıtada 120’den fazla ülke gezdiniz. Sizi bu seyahatleri yapmaya iten tutkunun sebebi neydi, hangi duygular sizi bu seyahatleri gerçekleştirmenize vesile oldu?

Daha önce de belirttiğim gibi, yeni kültürler hakkında bilgi sahibi olmak ve bunları insanlarla paylaşabilmek.

KBFT Derneği kuruluşundan bugüne hep “En Aktif Dernek” olarak öne çıktı. Derneğinizin kuruluşu, bugünü ve gelecek planlarından biraz bahsedebilir misiniz?

KBFT Kocaeli’deki en aktif Fotoğraf derneği ve aynı zamanda bir “Sivil Toplum Kuruluşudur.” Bu güne kadar yaptıklarını yakından izlerseniz, 40 yıllık derneklerin hayal bile edemeyecekleri bir çok olayı gerçekleştirmiş ve Kocaeli’deki Kültür ve Sanat olaylarına yön vermede lokomotif görevi üstlenmiştir. Ülke içinde ve yurtdışında takipçileri ve taklitçileri çoğalmıştır. Bununla da gurur duyuyoruz.

Üye sayımız her geçen gün artmakta! Her türlü kurum ve kuruluşun bize olan saygı, inanç ve güvenlerini görmekten de çok mutlu oluyoruz. Birlikte çalışabilmenin ve Kocaeli için Kültür ve Sanat alanında iş üretmenin hazzını yaşıyoruz.

Önümüzdeki en büyük hedef KOCAELİFOTOFEST düzenleyebilmek. Bu azim ve inanç bizde fazlası ile var. İnşallah önümüzdeki sene bunu gerçekleştirebilmek adına şimdiden çalışmalara başladık…

Fotoğraf meraklıları üye olmak için neden KBFT Derneği’ni seçmeli?

Fotoğrafa yeni başlayanların olması gerektiği yer diye düşünüyorum. En doğru bilgileri ve uygulamaları Derneğimizde bulunan çok kıymetli üyelerimizden ve de birinci ağızdan öğrenme şansları var. Bununla birlikte hafta sonları yaptığımız gezilerde de birebir uygulama yaparak kendilerine pratikte de yardımcı oluyoruz. O nedenle tercihlerinde seçici olmalarını  tavsiye ederim.

Kemal KAYA

Bunca yıllık tecrübenize istinaden fotoğrafçılığa yeni başlayan ve henüz yolun başında olanlara tavsiyeleriniz nelerdir?

İşi doğru yerde, doğru kişilerden öğrenmelerini salık veririm.

Bu keyifli röportaj için teşekkür eder, tüm okuyuculara ve fotoğraf severlere saygılar sunarım.

Murat ÇELİK